Over vertering gesproken - Rauw Naakt en Gezond

Je hebt vast weleens de zin gehoord “je bent wat je eet” en dat is helemaal waar!
Iedere keer als we eten, is dit van invloed op ons hele gestel. Wat wist je dat al onze cellen en ons hele lichaam constant vernieuwen? Onze huid heeft bijvoorbeeld 4 weken nodig, onze longen 6 weken, onze lever is in 5 maanden compleet vernieuwd en ons hele lichaam doet er 7 jaar over! Wij regenereren dus compleet en uit diverse onderzoeken is gebleken dat de manier waarop wij leven en het voedsel dat wij eten, enorme invloed hierop heeft. Ons lichaam maakt dus cellen aan van ons voedsel.

Nu ligt het iets genuanceerder, want eigenlijk gaat het erom wat je verteert en opneemt. De gezondheid van je darmen is dus ook van zeer groot belang! Als je darmen niet gezond zijn, kun jijzelf ook niet gezond zijn, deze twee gaan namelijk hand in hand.

Ons darmstelsel heeft vaak veel te verteren

Denk o.a. aan de vele suikers die we binnen krijgen, transvetten in koekjes, chips en gefrituurd voedsel, e-nummers en wat we allemaal tegelijkertijd eten! Onze darmen hebben moeite om dit alles te verwerken. Als voedsel niet goed wordt verteerd, niet goed afgevoerd wordt en aan de darmwand blijft plakken, kan niet alleen de opname van belangrijke nutrienten geblokkeerd worden, het kan zelfs zijn dat verkeerde/schadelijke afvalstoffen via een eventueel beschadigde darmwand in ons bloed terecht komen, met alle gevolgen van dien!

Bij het Hippocrates health institute zijn ze erachter gekomen dat niet alleen suikers, vlees, melkproducten en eieren slecht verteerbaar zijn en een schadelijke invloed hebben op onze darmen, maar ook al het gefabriceerde voedsel zoals wit-, en bruinbrood, pasta, pizza etc. Al deze producten bevatten ten eerste nagenoeg geen voedingsstoffen (die we nodig hebben voor celvernieuwing), ook bevat het geen enzymen waardoor dit voedsel vaak niet compleet afbreekbaar is. Daarbij komt dat als we niet genoeg goede vezels binnenkrijgen, onverteerd voedsel in de darmen achter kan blijven. Vetresten in onze darmen kunnen ranzig worden, achtergebleven koolhydraten fermenteren en proteines verrotten. Hierdoor kunnen toxische stoffen ontstaan, door de darmen geabsorbeerd worden en afgegeven worden aan het bloed, die op hun beurt weer als vrije radicalen goede cellen aanvallen. Het wordt dan dus van kwaad tot erger…

Als we onze darmen dus niet goed verzorgen, niet de juiste voeding eten en/of niet op tijd reinigen, kunnen we ons niet alleen slecht gaan voelen of moe worden, maar we kunnen ook last krijgen van hoofdpijn, verminderd zicht etc. Als we niet opletten kunnen er hierdoor zelfs chronische ziektes ontstaan en o.a. darmkanker.

Door rauw, plantaardig voedsel te eten (natuurlijk biologisch gekweekt), voedt je jezelf niet alleen optimaal, maar houd je ook je darmen gezond. Let er tevens op dat je goede darmbacterien op pijl blijven en gevoed worden? Het is daarom aan te raden om elke dag een paar hapjes rauwe zuurkool (voor het eten) te eten of gedurende de dag waterkefir te drinken. Ook probiotica is een aanrader, zeker als je antibiotica hebt geslikt. Goede, puur plantaardige probiotica vind je hier.

De voordelen van rauw plantaardig voedsel en hoe de darmen hiermee omgaan

1. De enzymen in verse, onverhitte groente en fruit zorgen dat nutrienten verteerd en opgenomen worden. Tevens zorgen enzymen uit plantaardig voedsel ervoor dat nutrienten tot minuscule chemische stoffen afgebroken worden, zo klein dat ze in het spijsverteringskanaal en het bloed terecht komen.

2. Deze goed verteerde vezelrijke plantaardige voeding komt in de darm terecht waar de nutrienten door de darmwand worden opgenomen en door het bloed naar de cellen wordt getransporteerd.

3. Het afval en de toxische stoffen van ons voedsel worden geelimineerd door de duizenden goede bacterien die in onze darmen huizen.

4. Overgebleven vezels binden de overgebleven toxische stoffen aan zich en helpen deze af te voeren.
`
5. Door naar het toilet te gaan voer je het afval af.

6. Op hetzelfde moment geven de triljoenen cellen in het lichaam hun eigen afval af aan het bloed, die deze stoffen weer afgeeft aan de darmen waarna het pijlsnel afgevoerd wordt.

Wat zit ons lichaam prachtig in elkaar…. vind je ook niet?
Maar het is dus de bedoeling dat onze afvalstoffen snel en gemakkelijk door onze dikke darm afgevoerd worden. Helaas verloopt dit proces bij 70% van de mensen niet naar behoren. Uit diverse onderzoeken is trouwens ook gebleken dat wij mens en onze darmen, niet gebouwd zijn om o.a. vlees te eten, omdat we het gewoonweg niet optimaal kunnen verteren.

Over vertering gesproken…

Uit onderzoeken is tevens gebleken dat onze darmen niet alleen gerelateerd zijn aan voedselvertering, maar ook aan hoe wij onze dagelijkse emoties “verteren”. Je herkent het vast we
l; je bent zenuwachtig voor iets en prompt moet je naar het toilet of ben je zelfs aan de dunne. Als we dus naar de darmen, het verteringsproces en de opname kijken, is het ook zeker de moeite waard om te kijken of we zenuwen, woede, angst of verdriet vasthouden. Of verteren we het leven, en alles wat erbij komt kijken goed en kunnen we oude balast loslaten? Wellicht interessant om eens voor jezelf na te gaan..