Voorkom breinachteruitgang - Rauw Naakt en Gezond

Dementie en Alzheimer. In Nederland hebben (anno 2016) maar liefst 270 000 mensen hiermee te kampen en elk jaar stijgen deze cijfers. Vroeger trof het meestal mensen boven de 70, maar nu krijgen steeds vaker ook jongere mensen hiermee te maken. De verwachtingen zijn dat 1 op 3 vrouwen en 1 op 4 mannen met een of andere vorm te kampen krijgt.
Deze nare ontwikkeling treft niet alleen de “patient” zelf, maar ook zijn of haar omgeving en familie. Onderzoekers hebben niet stilgezeten want de afgelopen 20 jaar zijn er alleen al naar Alzheimer 73 000! onderzoeken gedaan. Een remedie is nog niet gevonden en zal volgens onderzoekers en artsen waarschijnlijk ook niet gevonden worden, omdat wanneer een neuraal netwerk (groep van neuronen/zenuwcellen), beschadigd dan wel kapot is, deze volgens artsen niet meer herstelt kan worden. Zoals we er nu voor staan, is het dus van groot belang om preventief te werk te gaan en er is goed nieuws, want onderzoekers zijn erachter gekomen dat voeding-, en leefstijl weldegelijk werkt!

Weetjes

1. In Japan kwam vroeger nagenoeg geen Alzheimer voor. Hun dieet was gebaseerd op groente en rijst, totdat de Japanners Westerse eetgewoontes overnamen. In de afgelopen 40 jaar zijn Japanners meer en meer vlees (6x meer) en melkproducten (3x meer) gaan eten en zijn Alzheimer cijfers explosief gestegen. Diezelfde veranderingen zijn tevens in China te zien.

2. Wist je dat er in India bijna geen Alzheimer voorkomt? Hun dieet is gebaseerd op plantaardig voedsel. Veel mensen denken dat het met genen te maken heeft, maar cijfers laten zien dat Indiers die naar Amerika verhuizen of Indiers die de Westerse manier van eten overnemen, tevens vaker Alzheimer ontwikkelen.

3. Uit diverse autopsies is gebleken dat een ” alzheimer brein” significant meer cholesterol (LDL – slechte cholesterol) bevat dan een ” gezond brein”. Ook hier is de link gelegd naar cholesterol ontstaan door dierlijk voedsel, maar ook naar transvetten. De farmaceutische industrie denkt hier handig op in te springen om statines preventief in te zetten tegen alzheimer, maar deze veroorzaken o.a. juist cognitieve achteruitgang en korte-en lange termijn geheugenverlies.

4. Uit een Harvard Women Health study is gebleken dat de vrouwen die het hoogste percentage verzadigde vetten van dierlijke bron aten, 60%-70% meer kans hadden op cognitieve achteruitgang. Vrouwen met het laagst percentage inname hadden gemiddeld het brein van een vrouw die 6 jaar jonger was.

5. Onderzoekers zien een duidelijke link tussen de inname van dierlijk voedsel (en dan vooral verzadigd vet van dierlijke afkomst!) en achteruitgang van het geheugen. Schattingen: mensen die geen vlees, gevogelte of vis eten, halveren hun kans op Alzheimer.

6. Biologisch plantaardig voedsel dat rijk is aan antioxidanten, beschermen de hersencellen tegen schadelijke, vrije radicalen. Tevens zorgen de vele phytonutrienten voor een goede werking van het brein. Houdt in gedachten dat het geheel veelal krachtiger werkt dan de som der delen.

7. Uit onderzoek is gebleken dat Saffraan net zo goed helpt tegen de symptomen van Alzheimer dan de meest verkochte chemische medicijnen, maar dan zonder bijverschijnselen als misselijkheid, braken en diarree.

8 waardevolle tips die kunnen helpen om je brein gezond te houden!

 1. Drink verse groente-of fruitsappen
Een 8 jarige studie, gedaan onder 2000 mensen, heeft uitgewezen dat mensen die regelmatig verse groente- en fruitsappen dronken 76% minder kans hadden op Alzheimer. Men denkt dat dit te maken heeft met de krachtige polyphenolen antioxidanten. Bessen zoals bosbessen, bramen en cranberries bevatten veel polyphenolen. Tip: eet een paar keer per week minimaal een hand bosbessen.

Let op: ben je op zoek naar een goede slowjuicer zodat je ook elke dag de meest gezonde sappen kunt maken? Kijk dan hier. Bij aanschaf krijg je mijn sappen ebook met meer dan 40 recepten t.w.v. Euro 12,- er gratis bij!

2. Neem blauwgroene algen in.
AFA – Aphanizomenon flos aquae is de superfood voor het brein! Meer info. vind je hier. Bestel AFA hier.

3. Eet elke dag wat hennepzaad.
Dit geweldige voedsel bevat o.a. veel omega 3 en omega 6 vetten in de goede verhouding die nodig zijn voor de opbouw van gezonde hersencellen. Biologisch gepeld hennepzaad vind je hier.
Tip: eet elke dag een eetlepel of doe dit in je salade of smoothie.

4. Eet regelmatig avocado.
Dit is een van de geweldigste bronnen van goede vetten voor je brein en
bevat tevens vitamine A, C, D, E en diverse mineralen.
Weetje: avocado kun je heel goed samen met groente en fruit eten (gaat vertering niet tegen).

5. Eet naast avocado ook regelmatig walnoten, artisjok, kaneel, hazelnoten, oregano, pecannoten, extra vierge olijfolie en zoete aardappel.

6. Eet elke dag minimaal een salade met donkergroene bladgroente en liefst met wat kiemgroente!
Tip: kies een paar ingredienten uit punt 5 en maak zo je eigen “Boost your brain salade”.

7. Ons brein bestaat voor 75% uit water. Zorg dus dat je voldoende goed, gefilterd water drinkt en houdt je lichaam en al je cellen gehydrateerd.
Tip: drink 35 ml. water per kg lichaamsgewicht = ongeveer 2 liter voor 70 kg. Ben je op zoek naar een goed waterfilter, kijk dan hier.

8. Let op je vitamine B12.
Bijna 70% van de mensen komt deze vitamine tekort en ons brein functioneert niet goed zonder. Je vindt hier een goede, puur plantaardige B12.

Extra waardevolle tip!

Merk je dat je vergeetachtig begint te worden, ga dan bewegen en het liefst aerobic voor 45-60 minuten per dag. Een studie uit 2010 heeft uitgewezen dat mensen met beginnende geheugenproblemen, hier veel baat bij hadden. Na 6 maanden bleek hun geheugen niet alleen niet minder te zijn geworden, maar zelfs verbeterd!
Uit meerdere MRI scans is tevens gebleken dat geheugenachteruitgang door veroudering d.m.v. aerobic omgekeerd kan worden!

Ikzelf spring elke dag op de trampoline en doe daar tegelijkertijd mijn aerobic/fitness oefeningen op. Wil jij dit ook? Hier vind je die fijne trampoline die ik ook heb 😉

We kunnen dus veel doen om ons brein in vorm te houden, maar een ding moet gezegd worden, we kunnen er niet vroeg genoeg mee beginnen! Achteruitgang van ons brein kan al starten rond ons twintigste maar wordt vaak pas zichtbaar na onze 60ste. Onze huidige eet-, en leefstijl is niet alleen van belang voor ons huidige kwaliteit van denken (en dus leven!), maar ook voor ons brein in de toekomst. Of je nu rond je 30ste levensjaren zit, rond de 40 bent of ouder bent dan 60, het is nooit te laat om te beginnen..!

Gezonde groet,
Suzanne Poot

Auteur Rauw, naakt en gezond, Hippocrates health educator en spreker.

NIEUW! Online programma “Master your health and happiness” Kijk op www.suzannepoot.nl/myhh

(bron: Hippocrates health eductor opleiding)