Kiemgroente, de kracht van moeder natuur! - Rauw Naakt en Gezond

Kiemen, je kent ze vast wel….
Van die kleine kronkelige sprietjes, denk bijvoorbeeld aan alfalfa en tuinkers. Ik weet nog dat wij deze op de lagere school kweekten. Nu zien we ze regelmatig als garnering als we in een restaurant eten, maar dan houdt het meestal wel op en dat is jammer. Want er zijn zoveel soorten kiemgroenten en allemaal hebben ze hun eigen unieke smaak en nog leuker…. in elk type kiem schuilt een krachtige werking! Wat mij betreft zijn kiemen dan ook een wonderlijk kadootje van moeder natuur.

Weetjes

  1. Kiemgroenten bevatten maar liefst tussen 10x en 30x meer voedingsstoffen dan normale groente.
  2. Kiemgroenten bevatten duizenden phytonutrienten (plantenstoffen) die ons helpen te beschermen tegens schadelijke invloeden.
  3. Kiemgroente is levende voeding en groeit dus door tot het moment dat wij het opeten. Dit is dus echt verse groente!
  4. Kiemgroente bevat levensenergie!

Toen ik in 2011 bij het Hippocrates health instituut was en leerde over de kracht van kiemen en de medicinale en preventieve werking die de verschillende miniplantjes bevatten, ging er een wereld voor mij open. Sindsdien zie ik de onbetaalbare waarde van dit relatief goedkope voedsel in en eet ik deze groene vriendjes (zoals ik ze noem ;-)) zo vaak mogelijk. Maar ik eet ze niet alleen…
ik juice ze ook!

De bekendste kiemen

 

Adzuki /aduki    

Geeft energie, zit boordevol proteïne, verlaagt het LDL cholesterol gehalte (slechte cholesterol), reguleert insuline, staat erom bekend te vechten tegen borst-, en darmkanker.

Alfalfa   

       
Ontspant het zenuwstelsel, helpt bij verkoudheid (hoesten), werkt alkalizerend, bevordert vruchtbaarheid, goed voor hart & immuunsysteem, staat erom bekend te vechten tegen keel-, en maagkanker.

Broccolikiemen

Bloedzuiverend en voedend, galblaas-, en leverreiniger, helpt tegen ontstekingen, staat erom bekend te vechten tegen darm-, prostaat-, long-, blaas-, en maagkanker. Dit komt o.a. door het hoge gehalte sulforafaan in broccolikiemen.

Fenugreek     

        
Helpt bij bloedvergiftiging, goed voor ogen, helpt bij koorts, helpt bij hartkloppingen, goed voor lever en nieren, verhoogt productie moedermelk.

Mungbonen (tauge)  

   
Geeft energie, preventie prostaat problemen, verstevigt de botten, helpt bij vroegtijdig haarverlies, wordt vaak preventief ingezet tegen borstkanker.

 

Groene/rode linzen

Geeft energie, bevat proteïne, verlaagt LDL (slechte) cholesterol, reguleert insuline, staat erom bekend te  vechten tegen borst- en darmkanker, stilt de trek en geeft langere tijd een verzadigd gevoel.

 

~ Varieer met kiemen ~
Niet alleen om de smaak, maar vooral om de helende eigenschappen. De ene dag doe ik bijvoorbeeld een handje broccolikiemen door mijn salade, de volgende dag doe ik kiemmix of wat alfalfa op een cracker met wat spread en soms juice ik een of twee handjes tauge extra in mijn sap.
Let op: uit dit lijstje kun je alleen alfalfa, broccoli en mungbonen/tauge juicen. Uit de overige kiemen komt namelijk geen sap.

Boost my bones  (verrassend fris juice recept)

Ingrediënten

1 zoetzure appel
2 stengels bleekselderij
1 handje taugé

Taugé wordt geroemd om het positieve effect op onze botten. Ook zou het preventief werken tegen (borst) kanker en vroegtijdige veroudering tegengaan.

Dit recept is trouwens ook terug te vinden in mijn sappen ebook waar je meer dan 40 saprecepten en interessante weetjes over de ingredienten terugvindt. Klik hier.

Let op:
Om dit heerlijke sap te kunnen maken heb je een slowjuicer nodig. Mocht je nog geen slowjuicer hebben maar er wel een willen? Bij aanschaf van een slowjuicer krijg je mijn sappen E-book met meer dan 40 sap-recepten er gratis bij. Kijk hier voor goede slowjuicers.

Lunch idee met kiemgroente

Ik ben zelf fan van de crackers van Pain des Fleurs. Ze zijn er in verschillende smaken maar de kastanje en boekweit hebben mijn voorkeur.
Smeer wat vegan raw spread van bijvoorbeeld van het merk De Nieuwe band op je favoriete cracker en bedek (lekker dik!) met kiemen. In de biologische winkels kun je steeds vaker kiemen kopen (en deze crackers en spreads). Je kunt er eventueel nog wat kruiden zoals kerriepoeder naar smaak overheen strooien.

Tip: de kiemmix en alfalfa smaken beide heerlijk in combinatie met deze spreads.

Wil jij ook met deze heerlijke kiemen aan de slag? Je kunt ze gemakkelijk zelf thuis kweken? Je vindt hier diverse zaden en kweeksets.

Zoals Hipporates ooit zei: “Let food be thy medicine and medicine be thy food”